Sauna Yapımı-Demirli

Star Nine pornstar page https://pornlux.com/pornstar/star-nine. Violet Starr's porn movies https://pornlux.com/pornstar/violet-starr on Pornlux.com. Library zlibrary z-library z-lib project
SAUNA

Sauna; rahatlatıcı özelliği ve insan sağlığına sağladığı yararlar sayesinde popülaritesini artırmıştır. Şu an tasarlanan ve yapımı devam eden çoğu projede sauna yapımı için gerekli yer bırakılmaktadır. Bu talepler doğrultusunda son yıllarda yapımcı firma sayısında artışlar görülmektedir. Ancak sayının artması rekabeti artırsa da kaliteyi düşürmüştür. Tüketici saunayı kafasında dört tarafı ahşap kaplanmış elektrikli ısıtıcı ile ısıtılan bir odacık olarak düşünür. Ancak bu görünen yüzüdür. Sauna yapımında dikkat edilecek ve yapılması gerekli bir çok teknik detay bulunmaktadır. Öncelikle tüketicinin kafasında bulunan bu formatın silinmesi gerekmektedir. Bunun için tüketiciye gerçek sauna iyi anlatılmalıdır.1-       SAUNA NEDİR?

Sauna insanlar için bir dinlenme ve rahatlama mekanıdır. Yüksek sıcaklık ve düşük nem oranı sayesinde kuru sıcak atmosferi oluşturur. Böylelikle metabolizmadaki toksin atıkları terleme ile vücuttan atılır. Bunun dışında;

-          Yorgunluğun atılması, (vücuttan gevşeme ve rahatlama için).

-          Bazı spor dalarında kuvvet artırımı ve dayanıklığı  kazanmak için.

-          Sporda pasif ısınma için;

-          Romatizmal hastalıklar, gut, kronik egzama, psoriasis, disfonksiyonel regli gibi rahatsızlıkların tedavisi için sauna kullanılmaktadır.

2-       SAUNANIN TARİHÇESİ

Sauna günümüze gelene kadar bir çok evrelerden geçmiştir. Finlandiya’da sauna neredeyse yazılı tarihinden bile daha eskidir. Roma buhar banyoları Orta Avrupa’da halkla ancak, orta çağda tanınmıştır. Uzun seneler boyunca köylerde toplantı mekanı olarak kullanılmış fakat daha sonra günlük hayattan çıkmıştır. Finliler göl kenarında inşa ettikleri kulübelere sıra sıra düz taşlar yerleştirirler, bunları atlan odunla ısıtırlardı. Taşlar ısınınca üstüne su dökerek buhar elde ederler, buhar banyosu yaparken bir yandan da kendilerine özel ağaç dalları ile kamçılatırlar, sonra da soğuk suya girerlerdi. 1900’lü yılların başına kadar Finlandiya’da tüm saunalar geleneklere uygun olarak ısıtılıyordu.

Elektrik ve özel havalandırmalı saunalar bu tarz saunaların yerini aldı. Bu sistem saunaların daha çok ısınmasına ve ısıtmak için zorlukların aşılmasını sağladı.

3-       SAUNA YAPIMI

A)      DİZAYN :

Sauna insanların rahatlama ve dinlenmek için kullandıklar mekanlardır. Bu bağlamda kullanıcının rahatlaması için gerekli detaylar dizayn aşamasında düşünülmelidir. Kurallarına göre ve ergonomik tasarlanmayan bir sauna, rahatlama değil işkence mekanı haline gelir. Sauna dizaynında düşünülmesi gerekli en önemli faktör havalandırmadır. Dizaynlarda oturma ve yatma banklarının doğru ölçülendirilmesi gereklidir. Genişlikler ve yükseklikler kullanıcının rahat edebileceği şekilde tekniğe uygun olarak tasarlanmalıdır.

 B)      MALZEME SEÇİMİ:

1-       AHŞAP SEÇİMİ:

Suna seçiminde dikkat edilecek en önemli hususlardan birisi sauna yapımında kullanılacak olan ağacın seçimidir. Bir saunada sıcaklığın 130C ye kadar çıktığını düşünürsek kullanılacak ağacın önemini daha iyi kavrayabiliriz. Sadece kuzey ülkelerde yetişen yüksek kalite ağaçlarda elde edilebilir. Çünkü bu ülkelerde ağaçlar sert hava koşularında yavaş büyürler ve bundan dolayı daha sağlam ve dirençli yapıları vardır. Ağaçlar, Finlandiya’daki uzmanlar tarafından sıkı bir denetimden geçer. Tabii ki bu da ürünlerin yüksek kalitesini garanti eder.

Sauna duvar ve tavan panelleri üretiminde az reçine oranlı Fin ladini (Nordic Spruce-Pica Abies), Budaksız Fin Çamı (Nordie Pine – Pinos Slyvestris) veya Hemlock (Kanada Ladini ) kullanılmaktadır. Finlandiya’da kullanılan en yaygın ağaç Fin Ladinidir. (Nordie Spruce – Pica Abies). Bu ağcın budakları kilitli olduğundan en yüksek ısılarda dahi estetik bulunduğundan budaksız Fin çamı (Nordie Pine – Pinos Slyvestris) rağbet görmektedir. Hemlock (Kanada Ladini) ağacı ise pek yaygın kullanılmamaktadır. Sauna oturma ranzalarında sırt ve baş yaslama aksesuarlarında ise Afrika menşeli bir ağaç olan Abachi (Wawa) veya Aspen kullanılmaktadır. Bu ağaçların en önemli özelliği ısı tutmaması ve böylelikle cildi yakmamasıdır. İnsan vücudunun temas edeceği yerlerde mutlaka bu ahşaplar kullanılmalıdır. Ayrıca kıymıksız ve kolay temizlenebilir olması bu ağacın oturma ranzaları için en ideal ağaç yapmaktadır. Emprenye edilmiş ahşaplar saunada kesinlikle kullanılmamalıdır. Ne yazık ki ülkemizde yüksek reçine ve gaz oranı içeren ahşaplar emprenye edilerek kullanılmaktadır. Bu ahşapların insan sağlığı açısında tehlikeli olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Ahşap seçimlerimizde bu tür uygulamalara dikkat edilmelidir.

2-ISITICI SEÇİMİ:

Sauna sobası saunanın kalbidir. Sauna sobası yeterli güçte olmalı, gereksiz enerji sarfiyatına neden olmamalıdır. Bir sauna sobasının kalitesi yalnızca ekonomik olmasına değil, kullanımda ve güvence fonksiyonlarının kusursuz olmasına bağlıdır. Isıtıcı alırken ISO 9001 – ISO 14001 ve CE kalite belgelerine sahip olmasına dikkat edilmelidir.Sauna ısıtıcısının içerisinde rezistanslar ve volkanik taşları ısıtır. Daha sonrada sobanın altından giren temiz hava taşların arasından yukarı doğru süzülerek ısınır ve saunayı ısıtır. Saunada buhar, sobanın taş kapasitesi ne kadar büyükse o kadar iyi buhar edilebilir. 

C)      SAUNA MONTAJI

1-       HAVALANDIRMA

Saunada iyi hissedebilmek doğru havalandırma ile mümkündür. Saunada hava, bir saate altı kez değiştirilmelidir. Bu hava değişimi, ısıtıcının altında ısıtıcıya çok yakın mesafede bir yerden temiz hava girişi ile elde edilecektir. Taze hava girişi borusunun çapı minimum 60mm. olmalıdır. Borunun bu koşula uygun olması halinde temiz havaya kontrol edebilirsiniz ve istenirse kapatabilirsiniz de. Kirli hava ısıtıcıdan mümkün olduğunca uzakta, karşısındaki duvardan çıkarılmalıdır. Bu baca havalandırılması, temiz hava girişinin en azından iki katı büyüklükte ve yerden 50-60 cm. yüksekte olmalıdır. Borunun yeri saunanın köşesinde ahşap panellerin altında yer alabilir. Havalandırmanın kolaylaştırılması için banyodan sonra (kullanılmak üzere) bir başka ek havalandırma monte edilebilir. Bu yukarıdaki ikinci ek menfez, saunanın ısıtılması ve banyo boyunca kapalı olmalıdır.

2-       AHŞAP MONTAJI

İmalat ve montajda çivileme ve vidalama kullanılmaktadır. Bu sayede hem yaralanma riski ortadan kalkmış olur, hem de estetik görüntü elde edilir. İzolasyon,  minimum 50mm.

Kalınlığında cam yünü ve buhar tutucu olarak da alüminyum folyo kullanılarak yapılır. İyi bir izolasyon ile ısı kayıpları engellendiğinden işletme maliyetiniz düşecektir. Saunanın kapısı dışarıya doğru açılır ve camı kırılmalara karşı dayanıklı olarak özel üretilmiş 8mm. Kalınlığında ısı camdır.

A)      SAUAN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLLECEK HUSUSLAR

Mükemmel bir sauna keyfi yaşamak için…

Havlunuzu, terliğinizi,cilt fırçanızı, şampuan ve sauna esansınızı unutmayınız.

Sağlıklı bir sauna için yapılması gerekenler…

·         Saunaya tok karnına girmemeye dikkat edin.

·         Saunaya girmeden duş alınız ve kabine girmeden daha iyi terlemek için kurulanınız. Havlunuzu yatacağınız banka sererek uzanın. Bir sauna seansı yaklaşık olarak 10 – 15 dakika sürmelidir. Ancak amacın kendinizi iyi hissetmek olduğunu unutmayınız. Isıtıcıda bulunan volkanik taşlara dökeceğiniz su saunada buhar elde etmenize ve bu yolla nem oranını artırmanızı sağlamaktadır. Kullandığınız suyun temiz su olmasına dikkat edin. Havuz suyu ve içinde kimyasallar bulunan suları asla kullanmayın. Sauna esansınızı mutlaka su ile karıştırarak kullanınız. Seans bitimine doğru, ayağa kalkmadan önce birkaç dakika oturmak kan dolaşımınızın düzenli olmasını sağlar. Her seans bitiminde biraz dinlenmeniz ve ayaktan başlayarak soğuk duş almanız kirli deriden arınmış olmanız gerekmektedir. Sauna keyfiniz için sauna seansını 3 kere tekrarlamak kendinizi iyi hissedecektir. Sauna seansına dinlendikten, kendinizi rahat hissettikten sonra devam ediniz.

 

B)      SAUNANIZIN BAKIMI

Biraz dikkatli kullanım ve kısa bakımlar saunanızın uzun seneler ilk günkü güzelliğinde kalmasını sağlayacaktır. Saunanıza haftada en az bir kere kullanınız. Saunanızı kullanmadığınız takdirde sauna kabininde küflenme ve mantar oluşumu başlayacaktır. Saunanızın kullanmadığınız uzun dönemlerde kapısını açık bırakıp havalandırmanız gerekmektedir. Saunanıza kesinlikle cila ve vernik yapmayınız. Ağacın hava alması gerekmektedir ve sürülebilecek kimyasal maddeler sağlığa çok tehlikelidir. Sauna yaptıktan sonra yapılabilecek bakımlar, en basit yöntemlerden biri kapının yanında bir fırça bulundurulması, son kişinin bu fırçayı ıslatarak oturma banklarını, sırt yaslama gruplarını ve duvarları silmesidir. Eğer yukarıdaki yöntemi yapmadınız ve kir ve ter lekeleri oluşmaya başladıysa sıcak su, az ve hafif bir deterjan ve fırça ile saunanızı temizleyebilirsiniz. Gerektiği takdirde senede bir kere olmak kaydı ile oturma banklarınızı hafifçe zımparalayabilirsiniz. Izgaralarda küf görürseniz bunu çamaşır suyu ile kolayca çıkartabilirsiniz.Sauna zeminini ıslak bir bezle ,kullandığınız sıklığa göre temizlememiz tavsiye edilmektedir.Yukarıda önerilen tavsiyelere uyduğunuz takdirde saunanız uzun seneler temiz,sağlıklı bir görünüme sahip olacaktır.Sauna ile ilgili herhangi bir sorunuz probleminizde bizleri hiç çekinmeden arayabilirsiniz.Sizlere her konuda yardımcı olmaya hazırız.

 

 

Comments are closed.